Maatschappijleer



Nu we toch in de eindexamentijd zitten, hieronder een multiple choice vraag voor het vak maatschappijleer. De uitspraken zijn gedaan, op Radio 1 tijdens een interview over de “March against Monsanto”.  Lees eerst de tekst goed door, en beantwoord daarna in rust de vraag over deze tekst:
Voor een grotere versie, dubbelklikken op de tekst

Om iedereen niet langer in spanning te houden, het juiste antwoord is C: Hoogleraar ethiek in levenswetenschappen uit Wageningen. 

Toelichting op de het antwoord:

Deze hoogleraar houdt zich vanuit zijn professie bezig met maatschappelijke en ethische vraagstukken omtrent levenswetenschappen. Dat kan gaan over het welzijn van proefdieren gaan maar ook over de maatschappelijke discussies over Monsanto.

In dat opzicht had hij in deze vijf minuten een interessant gesprek kunnen voeren. In plaats daarvan richt hij zich op de onderbuik gevoelens van de gemiddelde luisteraar. Hij drukt met zijn uitspraken zijn opponent in de verdediging in plaats van een open gesprek aan te gaan over het waarom van de maatschappelijke beroering over een bedrijf als Monsanto (maar ook Bayer of Syntenga).

De vergelijking met Project X in Haren, verlaagt de “March against Monsanto” tot een puberale bijeenkomst waar het vooral gaat om de sensatie en relschoppen. De burgemeester van Haren had deze demonstranten graag in zijn gemeente ontvangen, dan ging het tenminste ergens over.

Het feit dat Monsanto al vele jaren bezig is, is geen reden om er nu geen actie te ondernemen. Kinderarbeid bestaat ook al decennia maar ook daar willen we als burgers wat tegen ondernemen, of moeten we dat dan ook maar links laten liggen.

Als je als docent ethiek niet weet waartegen het publiek wil demonsteren, heb je de afgelopen jaren ergens onder een steen gezeten, zonder twitter, zonder facebook, zonder internet, zonder gezond verstand.

En als je als wetenschapper niet begrijpt dat landbouwgif in de voedselketen zit  (voedsel verbouwen is volgens mij nog steeds een agrarische activiteit)  ben je voor het vak biologie op het VMBO echt gezakt.

Na overleg met de examencommissie is daarom besloten om antwoord B: 
PR-adviseur van Monsanto ook goed te keuren.

Het gesprek zelf afluisteren? Klik hier Radio 1, 25 mei 11:04